Mini Idis

Mini Idis on uudenlainen luovuus- ja yrittäjyyskasvatuksen menetelmä, jossa opitaan tekemällä ja yhteistyössä yli oppilaitosrajojen. Mini Idis toteutettiin ensimmäistä kertaa 6.9.2012-3.5.2013 keskisuomalaisissa oppilaitoksissa. Yhden lukuvuoden kestäneessä, kolmivaiheisessa prosessissa eri kouluasteiden lapset ja nuoret kehittivät yhdessä uusia keksintöjä ja tuotteita. Ensimmäisessä vaiheessa esi- ja alakoululaiset lapset saivat keksiä oman unelmakoneensa. Toisessa vaiheessa ammattikorkeakouluopiskelijat laativat ehdotuksia siitä, miten laite toteutettaisiin. Kolmannessa vaiheessa ammattiopiston opiskelijat rakensivat prototyypin koneesta.

Mini Idis– Eri oppilaitoksilla on nykyään oma valikoimansa luovuutta ruokkivia ja yrittäjyysosaamista edistäviä opintojaksoja, mutta nyt pilotoitava menetelmä sitoo yhteiseen prosessiin eri koulutustasot esikoulusta korkeakouluihin, kertoo Jyväskylän kaupungin innovaatiopalvelujen tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Korhonen.

Menetelmän juuret ovat Belgiassa. Keskisuomalaista sovellusta vievät eteenpäin Jyväskylän kaupungin innovaatiopalvelut ja YES Keski-Suomi verkostoineen. YES Keski-Suomen tavoitteena on yrittäjyyskasvatuksen edistäminen Keski-Suomessa.

Kolmivaiheisessa menetelmässä edetään ideasta toteutukseen

 

Idea-vaiheessa esi- ja alakoululaiset keksivät ja esittelevät oman unelmakoneensa, joka voi olla mitä vain leivänvoitelukoneesta oman huoneen siivouskoneeseen. Suunnittelu-vaiheessa korkeakouluopiskelijat (esim. tuotesuunnittelun opiskelijat) laativat ehdotuksia siitä, miten kone toteutettaisiin. Lapsi/lapset valitsevat parhaan ehdotuksen jatkokehittelyyn. Toteutus-vaiheessa tekniset piirustukset ja työskentelymalli annetaan ammattiopiston opiskelijoille, jotka yhdessä alkuperäisen ideoijan ja mahdollisten korkeakouluopiskelijoiden kanssa rakentavat prototyypin koneesta.

Lähtölaukaus pilottiin Savion koululta 6.9.2012!

 

Koko lukuvuoden kestävä pilotti starttasi Laukaan Savion koululta torstaina 6.9.2012.  Jyväskylän ammattikorkeakoulun Generator -yksikkö liittyi mukaan pilottiin tammikuussa sekä Jyväskylän ammattiopiston Tekniikka ja liikenne -yksikkö helmi-maaliskuussa.  Pilottivuodesta on ilmestynyt hieno ja värikäs julkaisu, jossa esitellään projektin kulku sekä kaikki syntyneet kojeet ja laitteet elävin piirroksin ja kuvin.

Pilotin käytännön organisoinnista vastaa YES Keski-Suomi.

–  Ensi vuonna menetelmää on tarkoitus levittää koko Keski-Suomeen, visioi YES-Keski-Suomen vetäjä Satu Mursula, yrittäjyyden  kehittämispäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä.

– YES! Keski-Suomi kasvuun yhdessä yrittäen!

MINI IDIS -JULKAISU ON LADATTAVISSA TÄÄLLÄ

Mukana ensimmäisessä Mini Idis -kokeilussa olivat YES Keski-Suomi, Jyväskylän kaupungin innovaatiopalvelut, Keski-Suomen ELY-keskus, Savion koulu Laukaasta, Jyväskylän ammattiopisto sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Kokeilua rahoitti Euroopan

Unionin sosiaalirahasto ja ELY-keskus.

Lisätietoja:

Linkkejä: www.keski-suomi.yesverkosto.fi

www.facebook.com/KeskiSuomi.YES

Savion koulun omat Mini Idis -sivut

Niina Helin, Keski-Suomen YES-keskus, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

niina.helin@jao.fi /0403415850

Pirkko Korhonen, Jyväskylän kaupungin innovaatiopalvelut

pirkko.korhonen@jkl.fi / 0405653066

Ohessa aiheesta julkaistut kirjoitukset sanomalehti Keskisuomalaisessa:

”Tästä voi tulla ihan totta” -kirjoitus Keskisuomalaisessa 7.9.2012

”Koululaisten ideat innovaatioiksi” Keskisuomalaisen pääkirjoitus, 10.9.2012

”Ihmeellisiä ideoita”, Keskisuomalainen 14.1.2013

Kuvat ja kuvitus: Tiina Hoskari/Kuvitellen

YES rakentaa tulevaisuutta, jossa jokaisella nuorella
on mahdollisuus yrittäjyyskasvatukseen.
css.php